Google Analytics vs Matomo. Kuvassa musta ja valkoinen sulka.

Google Analyticsin tilalle Matomo?

Googlen Analyticsille löytyy vaihtoehtoa, kun haluat tutkia kotisivun käyntidataa. Tässä artikkelissa esittelyssä on Matomo Analytics analytiikkaratkaisu. Suosittelen Matomoa heille, jotka eivät halua käyttää Google Analyticsia tai heille, jotka haluavat helppokäyttöisen työkalun kävijäseurantaan. Suurin ero näiden kahden analytiikkaohjelmiston välillä on se, että Google Analyticsin data säilytetään palvelimilla Yhdysvalloissa, kun taas Matomon data löytyy omalta palvelimeltasi eli fyysisesti samasta webhotellista, jossa myös verkkosivusi on. Matomo mahdollistaa sen, että omistat kerätyn datan 100 prosenttisesti. Jos esimerkiksi olet suomalainen yritys ja käytät webhotellia, jonka palvelimet ovat Suomessa, niin tämä on vahva tietoturvallisuuden lisäargumentti GDPR-näkökulmasta. EU:ssa tietoturvaviranomaiset suosittelevat, ettei Google Analyticsia käytetä.
Lue Tietosuojavaltuutetun toimiston tiedote

Matomon sivuille.

Miten Matomo otetaan käyttöön?

WordPress lisäohjelman Matomo Analyticsin käyttöönotto on helppoa. Mikäli entuudestaan löytyy Google Analytics asennettuna, niin kotisivulta karsitaan pieni määrä Google Analytics koodia. Tämän jälkeen asennetaan Matomo, skannataan evästeet uudelleen ja päivitetään tietoturvaseloste.

Aivan kuten Google Analyticsissa, myös Matomossa on komentosarja, joka istutetaan sivuston header-osioon. Matomon ohjauspaneeli löytyy kätevästi WordPress hallinnasta. Ohjauspaneelista näet vierailut, vieraillut sivut jne. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Matomo on käyttäjäystävällisempi kuin Googlen GA4. Myös Matomon Tag Manager on helppokäyttöisempi eikä se sulje pois Google search consolen käyttöä.

Ota yhteyttä, jos tarvitset apua Matomon asentamisessa ja käyttöönotossa!

Muita kirjoituksia